Ik zie, ik zie wat jij ziet!

Heb jij altijd al eens willen weten wat jouw ogen doen tijdens het lezen? Kom dan langs bij deze demonstratie om te horen hoe wij onderzoek doen naar begrijpend lezen. Begrijpend lezen is een hele belangrijke vaardigheid die je niet alleen nodig hebt op school (bijvoorbeeld bij de vakken geschiedenis en aardrijkskunde), maar ook thuis (bijvoorbeeld om spelregels of een recept te lezen). Er zijn echter veel kinderen op de basisschool die moeite hebben met begrijpend lezen.
Wij als onderzoekers willen weten hoe dat komt en daarom onderzoeken wij hoe kinderen precies lezen. Dat doen we met een speciaal computerscherm: een eye-tracker. In deze demonstratie kom je te weten wat een eye-tracker is en ervaar je hoe het precies werkt. Dit apparaat heeft speciale sensoren die kunnen meten waar jij precies kijkt tijdens het lezen. Je merkt hier eigenlijk niks van tijdens het lezen. Je leest de tekst op een computerscherm en als je klaar bent dan is er een filmpje gemaakt van hoe jouw ogen bewegen tijdens het lezen. Kun je nog zelf nog niet (zo goed) lezen, dan kun je toch meedoen! In dat geval krijg je een zoekplaatje met dieren te zien en na afloop kun je zien hoe jouw ogen bewegen tijdens het zoeken.

De hele dag lang!

6+

Wetenschapsplein

Geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar. Deze activiteit wordt geleid door Liza van den Bosch, promovenda bij het Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit.

nl | en